Naše nabídka veganského a vegetariánského cateringu, indické speciality

Všechny nabízené pokrmy jsou upravené pro evropský gastronomický standard. Výrazně je snížen podíl nezdravého oleje, ale i míra užití chilli na příjemnou úroveň.

Indické "dály"

Soubor populárních luštěninových směsí, které jsou vydatné a velmi výživné pro vysoký obsah bílkovin v luštěninách.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Daal Masala

Daal masala je základním luštěninovým pokrmem nejčastěji ze žlutého hrachu, mírně pikantní rajčatové omáčky a výrazného koření. Pokrm se nejčastěji zpestří najemno krájenou červenou paprikou, čerstvým koriandrem a při podávání se posype smaženou  cibulkou.

Daal Makhani

Černá čočka „beluga“ v kombinaci s černou či červenou fazolí, jemně krájená paprika, případně řapíkatý celer, čerstvý koriandr a pod. Lehce pikantní rajčatová omáčka, kterou je možné zjemnit kokosovým krémem.

Haleem Daal

Exklusivní, ale výrazně pracnější luštěninová směs, jejíž základ tvoří širší spektrum surovin. Nejčastěji se používá Toor dal, Urad dal, Moong dal, Chana dal, tedy směs jemnějších luštěnin. Běžněji se potkáváme se směsí červené čočky, žlutého hrachu, munga, bílých fazolek, ječmene či pohanky, někdy i rýže. Vždy jde o to vytvořit až kašovitou strukturu pokrmu do níž je přidán krém z kešu ořechů, mandlí a kokosový krém. Koření je jemně pikantní, doplňující vhodně tuto lahodnou směs. Bohatost pokrmu lze doplnit před podávání smaženou či karamelizovanou cibulkou, na škodu není ani ozdobení kandovanou brusinkou.

Rajmah Daal

Tato luštěninová směs je výrazná, specifická v mnoha ohledech. Základ tvoří chutné mungo a vetší druh fazolí jako jsou červené či černé. V rajčatové omáčce, která se záměrně dále nezjemňuje vytváří zajímavou chuť takové speciality jako je sušené mango, černá sůl, muškátový oříšek, listy řeckého sena a máty, semena granátového jablka, zelený kardamom, skořice.

Populární indická "chana", tedy cizrna

Základem u těchto pokrmů je kvalitní „indická“ cizrna, která chutí i velikostí může konkurovat lískovým ořechům.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Chana Masala

Vždy skvělý pokrm z kvalitní cizrna, pikantní rajčatové omáčky a restovaného kokosu. Toto jídlo si dáte v Indii v každé restauraci jako základní populární pokrm.

Pav Bhaji

Pouliční tradiční pokrm, který se v Indii vaří v obrovských kotlích a krmí se jím široké masy lidí. Výživná směs cizrny, hrášku a papriky v pikantní rajčatové omáčce. V místě svého původu se jídlo nechává velmi pálivé a mastné, to však redukujeme pro náš evropský standard, omáčku navíc zjemňujeme kokosovým krémem.

Chana Chaat

Tento pokrm se dá podávat jak teplý, tak studený jako salát. Je tvořen kvalitní cizrnou, restovaným bramborem, paprikou, červenou cibulí, čerstvým koriandrem. V případě teplé varianty se připravuje s menším množstvím rajčatovo jogurtové omáčky.

Husté indické omáčky

Skvělé husté indické omáčky vznikají rozemletím různých druhů zeleniny, zahušťované jsou převážně ořechy, koření se vždy připravuje zvlášť, praží se nasucho, nebo se z něj vytváří olejnaté nasycené roztoky, které v omáčkách krásně drží chuť, aniž by z nich vařením unikla.
Nabízíme omáčky rajčatové, kormy (zeleninové) a světlé ve smetanovém či kokosovém krému.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Rajčatové omáčky

Shahi Paneer / Shahi Masala

Nejzáměnnější čistě rajčatová omáčka je tradičně podávána se sýrem panýrem. Ať už smaženým nebo čerstvým. Omáčka je mírně pikantní, lahodná díky skořici, kardamomu, pravému bobkovému listu a hřebíčku. Tento pokrm nikdy nezklame a pokud panýr navíc marinujeme, jedná se o skutečný gastronomický požitek. Výborná je tato omáčka také s veganskými alternativy k masu, například veganskými nemasové kuličky Garden Gourmet.

Butter Paneer / Butter Masala

Lahodná, máslovo rajčatová omáčka, která je o něco méně pikantní, avšak díky chuti másla, ideálně přepuštěného, je neskutečně jemná, chuťově krémová a příjemná. I když nelze pochopitelně podávat veganům, rozhodně se do ní velmi dobře hodí různé veganské náhražky masa, jako jsou grilované nekuřecí nugetky či nemasové kuličky.

Mushroom Achari

Tento pokrm je výrazný, chutný a velmi nekompromisní. Pikantní rajčatová omáčka je obohacena smaženými žampiony a restovanou či pečenou paprikou. Každý si jistě dokáže představit jak tento mix dvou skvělých surovin dokáže vytvořit chuťově výrazný požitek.

Alu Gobi

Alu Gobi je na rozhraní rajčatových a světlých omáček, v nichž je vysoký podíl rozemletých kešu ořechů. Specifickou a nezaměnitelnou chuť tohoto pokrmu tvoří kardamom, hřebíček, badyán, skořice, fenykl, římský kmín. Často slyšíme, že tato omáčka by se dokonale hodila i na vánoční stůl, přesně pro tyto chutě koření, které si spojujeme nejčastěji s vánočním cukrovím. Do omáčky je přidána pouze zelenina, ideálně vařená v páře, květák a brambor.

Palak Paneer / Palak Curry

Klasický indický špenát vychází především z rajčatového základu do něhož je následně vmíchán v převažujícím množství listový, či drcený špenát, který je možné následně ještě rozmixovat až téměř do pasty. Koření používáme jen v menším množství, aby nezanikla chuť špenátu. Smažený sýr panýr je možné vyměnit za některou z veganských variant jako jsou například veganské nekuřecí grilované kousky, či nemasové kuličky. Výborný je však také se smaženým či pečeným žampionem a uzeným tofu.

Bharwan Mirch

Jednoduše skvělé, efektivní, pleněné papriky v některé z rajčatových omáček, ideálně Shahi Masala či Butter Masala. K náplni paprik lze použít dvou různých a chuťově odlišných variant. Jedna tvoří kořeněný bulgur rozemletý spolu s uzeným tofu. Směs je pikantní, výrazná. Druhá varianta je z povařených brambor, sýru panýru, kešu ořechů, brusinek či zlatých rozinek, curry lístků. Směs je lehce sladká, sladce pikantní, chuťově lahodná. Pokrm je výrazně sytý, často nepotřebuje ani přílohu, nebo jen nepatrné množství.

Zeleninové kormy

White Korma

Bílá korma je základní zeleninová omáčka, které se často přezdívá „indická svíčková“. Podobnost je samozřejmě pouze v tom, že základem této omáčky je směs tří druhů zeleniny, která se před rozmixováním restuje v kořeněné olejnaté směsi. Omáčka je hladká, zahuštěná mandlemi, lehce pikantní. Je opravdu lahodná a velmi specifická. Podává se v kombinaci různé zeleniny, jako hrášek, květák, fazolky, baby karotka, ale i marinovaný sýr paneer. Omáčku je možné podávat zjemněnou smetanou, jogurtem, či kokosovým mlékem. Z této kormy se vytváří recepty jako je Gobi Korma, Korma Matar, Korma Phali atd.

Korma

Tmavá korma, nebo prostě jen „korma“ je pokrm mající blíže k rajčatovým omáčkám, neboť je v ní právě větší podíl rajčatové pasty. Koření je výrazně pikantnější než u bílé kormy a ke zjemnění se používá jogurt či smetana. Zvláštní chuť jí pak dodávají kashoori methi, tedy listy řeckého sena.

Mango Methi Curry

Lahodná mangová omáčka, která vychází z receptu tmavé kormy. Přidáno je mangové pyré, nebo ještě lépe plátky čerstvého manga a menší množství vařené červené čočky (Masoor Dal), zahuštěná je kešu ořechy a kokosovým krémem. Do omáčky, která má podobnou konzistenci jako řidší luštěninový dál se většinou přidává jen restovaná mrkev a plátky manga. Pokrm je sladší, pikantnější a zaslouženě patří mezi ty nejvyhledávanější mangové omáčky v indické kuchyni.

Mango Masala

Lahodná a populární mangová omáčka vychází ze světlé kormy (White Korma), díky čemuž je jen jemně pikatní. Z této omáčky vychází celá řada pokrmů dělících se dále podle přidaných surovin. Například Mango Paneer, kdy je do omáčky přidán předem nakládaný čerstvý sýr paneer; Mango Kadhi s hořčičným semínkem a listy curry; Mango Curry s různými druhy zeleniny, například fazolky, lusky cukrového hrachu atd.

Palak Korma

Velmi zajímavá a chuťově delikátní směs světlé kormy a menšího množství špenátu, ať už listového či drceného. Omáčka je krémová, zjemněná jogurtem, lehce pikantní, jen mírně prozrazující obsah špenátu. Nejčastěji se do ní přidává smažený sýr paneer a restované kousky brambor.

Shahi Korma

Tato specialita balancuje mezi kormou a rajčatovou omáčkou. Základ tvoří tmavá korma zjemněná jogurtem, dochucená je pak limetkovou šťávou a medem. Do omáčky jsou přidány celé kešu ořechy, zlaté rozinky a sýr panýr, nejlépe dopředu marinovaný. Můžeme doplnit i vhodnou zeleninu vařenou v páře, jako lusky, hrášek, nebo smaženou či restovanou mrkev. Pokrm je laděný do sladka, přesto je příjemně pikantní a díky citronové šťávě i chuťově vyrovnaný.

Světlé omáčky

Tikka Masala

Nejznámější a nejpopulárnější omáčka doslova elitní úrovně. Pokud je v jídelníčku Tikka Masala, restaurace vždy praská ve švech. Omáčka patří sice mezi rajčatové základy, ale díky velkému množství pasty z rozemletých kešu ořechů je nakonec světlé barvy. Její populární chuť tvoří zkušenostmi vyvážený poměř koření, zejména hřebíčku, skořice, listů řeckého sena, pravého bobkového listu, kardamomu a dalších. Sýr panýr smažíme a následně marinujeme v kurkumě a soli.

Kadai Paneer

Další z neskutečně dobrých a populárních pokrmů, u nějž specifickou chuť vytváří zasucha pražené koření, kashoori methi a hlavně pak smažené cibulové floky a restovaná paprika. Omáčka je zjemněná smetanou, zahuštěná kešu ořechy, je pikantní, voňavá po kurkumě a opravdu neskutečně lahodná. Sýr panýr se přidává čerstvý a omáčka se s ním nechá provařit, aby změkl, zvláčněl a zároveň dokončil zahuštění celého pokrmu.

Biryani Shorba

Tento pokrm je specialitou naší kuchyně a patrně jej v žádné jiné restauraci nenaleznete. Biryani koření, jemuž chuťově dominuje černý kardamom, se obvykle používá pro přípravu rýže, respektive směsi rýže a zeleniny. V našem podání však vzniká jedna z nejlahodnějších hustých omáček, tvořená pastou z praženého sezamu, kokosu a arašíd, zjemněná smetanou. Přidán je smažený sýr panýr. Tento pokrm je nezaměnitelný, chuťově i konzistenčně specifický a vřele jej lze doporučit.

Madras Curry

Velmi specifický pokrm, jež by šlo zařadit i mezi kormy či rajčatové omáčky, neboť základem její husté omáčky je bramborové pyré, kokosový krém a do třetice rajčatová pasta. Omáčka je žlutá, až nahnědlá, pikantní, specifické nezaměnitelné chuti, kterou tvoří listy a semínko řeckého sena, dále pak muškátový oříšek, hřebíček, kardamom, koriandr, římský kmín a další. Výbornou pevnou složkou ve vegetariánské verzi je vařené vajíčko rozkrojené napůl, veganská verze je pak výtečná s veganskými nemasovými nugetkami.

Přílohy

K indické kuchyni neodmyslitelně patří smažené pokrmy a moučné chleby, respektive různé druhy placek. Vhodné jsou jako příloha, ale i hlavní jídlo s chutným dipem. Většina těchto smažených nebo nasucho pečených pokrmů není vhodná pro pozdější ohřev a musí se podívat čerstvá. Výjimku tvoří jen těsta na bramborovém základu. V případě zájmu o tyto přílohy nás prosím raději osobně kontaktujte.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Kofty

Zeleninové kofty jsou vždy populární specialitou, která je pikantní, křupavá, často se přidávají jako doplňek hostiny, ale mnozí jej mají rádi i jako přílohu k lehčímu sabdží, neboť velmi dobře zasytí. Nejčastější variantou jsou zelné, zelno-mrkvové, z červené řepy, špenátovo-panýrové, ale i bramborové.

Samosy

Samosy jsou v běžných restauracích nabízeny nejčastěji jako mražený polotovar, který se pouze vhodí do fritézy. My touto cestou nejdeme, protože se jedná o pokrm, který je sice pracný, ale ručně vyráběné dokážou neuvěřitelně překvapit kulinářskými možnostmi. Těsto lze připravit buď jako chlebovo celozrnné, nebo máslové, které je častější. Samosové kapsy lze vyrobit o různé velikosti, buď jako menší lahůdky k dipu či větší plněné pikantní směsí, sýrem, olivou a ty jsou pak dostatečné jako samostatný pokrm.

Pakory, pakorové špízy

Pakory jsou nejčastěji viditelné ve formě zeleniny namáčené v těstíčku a následně smažené. Těsto je lahodně kořeněné, dominuje mu chuť semínka kalonjee, koriandru a kurkumy. Pakory ovšem nabízí obrovské množství kulinářských variant. Velmi dobré jsou plátky cukety, které k sobě lepíme kořeněnou směsí tofu. Další varianty této výborné speciality se jen nabízejí, jako například špízy tvořené z různé zeleniny, obalené v těstě a smažené. Podávat je lze s lahodným dipem, například ze zakysané smetany okořeněné srirachou či tabaskem s jemně sekanou cibulkou. Případně některým tradičnějších indickým curry dipem z jogurtu a směsi kořeněného oleje.

Pakorová hnízdečka

Pakorové špízy jsou výbornou variantou oblíbených pakor. Špíz tvoří zelenina

Pakorový chléb

Pakorové chleby vznikly v Evropě jako zvláštní náhrada za pleněné samosy. Mezi dva menší krajíce chleba se vetře vhodná, chuťově výraznější náplň a následně je chléb obalen v těstě a usmažen. Chleby jsou pak velmi syté a dostatečné i jako hlavní pokrm jen s vhodným dipem.

Rýže, bulgur, kuskus

K indické stravě patří neodmyslitelně kvalitní ráže basmati. Ta je ovšem druhově a chuťově velmi různorodá a vyžaduje vhodný výběr. Příprava je možná od veganské po velmi lahodné pražení rýže v másle.

Kuskus je tradiční marocká specialita a je mnohdy vhodný i jako samotný pokrm. Originální kuskus je zlatavě žlutý, ten prodávaný v Evropě je téměř bílý, vyrobený z běžné pšenice, a je chuťově mdlý. Opět je třeba vhodně volit výběr základní suroviny.

Bulgur je vhodný jako náhrada kuskusu, je chuťově výtečný a často se při vaření přidává vhodné koření.

Přílohy z brambor

Z bramborového těsta můžeme nabídnout různé pečené trojhránky, ale i placky. K mnoho jídlům se výborně hodí i vařený brambor, šťouchané brambory s římským kmínem a smaženou cibulkou, nebo jen pečené brambory.

Indické chleby chapati, purí

Tradiční a populární jsou různé druhy moučných placek. Některé, jako chapati, se pečou nasucho, nejběžněji na rozpáleném litinovém plátu, nebo purí placky, které se prozměnu smaží v oleji. Tyto přílohy nejsou příliš vhodné pro pozdější ohřev a mění svou konzistenci. Ve vlhkém prostředí těsto měkne a je „gumové“, při suchém ohřívání placky ztvrdnou. Ideální je příprava na místě konzumace.

Smažené speciality a přílohy

K indické kuchyni neodmyslitelně patří smažené pokrmy a moučné chleby, respektive různé druhy placek. Vhodné jsou jako příloha, ale i hlavní jídlo s chutným dipem. Většina těchto smažených nebo nasucho pečených pokrmů není vhodná pro pozdější ohřev a musí se podívat čerstvá. Výjimku tvoří jen těsta na bramborovém základu. V případě zájmu o tyto přílohy nás prosím raději osobně kontaktujte.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Kofty

Zeleninové kofty jsou vždy populární specialitou, která je pikantní, křupavá, často se přidávají jako doplňek hostiny, ale mnozí jej mají rádi i jako přílohu k lehčímu sabdží, neboť velmi dobře zasytí. Nejčastější variantou jsou zelné, zelno-mrkvové, z červené řepy, špenátovo-panýrové, ale i bramborové.

Samosy

Samosy jsou v běžných restauracích nabízeny nejčastěji jako mražený polotovar, který se pouze vhodí do fritézy. My touto cestou nejdeme, protože se jedná o pokrm, který je sice pracný, ale ručně vyráběné dokážou neuvěřitelně překvapit kulinářskými možnostmi. Těsto lze připravit buď jako chlebovo celozrnné, nebo máslové, které je častější. Samosové kapsy lze vyrobit o různé velikosti, buď jako menší lahůdky k dipu či větší plněné pikantní směsí, sýrem, olivou a ty jsou pak dostatečné jako samostatný pokrm.

Pakory, pakorové špízy

Pakory jsou nejčastěji viditelné ve formě zeleniny namáčené v těstíčku a následně smažené. Těsto je lahodně kořeněné, dominuje mu chuť semínka kalonjee, koriandru a kurkumy. Pakory ovšem nabízí obrovské množství kulinářských variant. Velmi dobré jsou plátky cukety, které k sobě lepíme kořeněnou směsí tofu. Další varianty této výborné speciality se jen nabízejí, jako například špízy tvořené z různé zeleniny, obalené v těstě a smažené. Podávat je lze s lahodným dipem, například ze zakysané smetany okořeněné srirachou či tabaskem s jemně sekanou cibulkou. Případně některým tradičnějších indickým curry dipem z jogurtu a směsi kořeněného oleje.

Pakorová hnízdečka

Pakorové špízy jsou výbornou variantou oblíbených pakor. Špíz tvoří zelenina

Pakorový chléb

Pakorové chleby vznikly v Evropě jako zvláštní náhrada za pleněné samosy. Mezi dva menší krajíce chleba se vetře vhodná, chuťově výraznější náplň a následně je chléb obalen v těstě a usmažen. Chleby jsou pak velmi syté a dostatečné i jako hlavní pokrm jen s vhodným dipem.

Rýže, bulgur, kuskus

K indické stravě patří neodmyslitelně kvalitní ráže basmati. Ta je ovšem druhově a chuťově velmi různorodá a vyžaduje vhodný výběr. Příprava je možná od veganské po velmi lahodné pražení rýže v másle.

Kuskus je tradiční marocká specialita a je mnohdy vhodný i jako samotný pokrm. Originální kuskus je zlatavě žlutý, ten prodávaný v Evropě je téměř bílý, vyrobený z běžné pšenice, a je chuťově mdlý. Opět je třeba vhodně volit výběr základní suroviny.

Bulgur je vhodný jako náhrada kuskusu, je chuťově výtečný a často se při vaření přidává vhodné koření.

Přílohy z brambor

Z bramborového těsta můžeme nabídnout různé pečené trojhránky, ale i placky. K mnoho jídlům se výborně hodí i vařený brambor, šťouchané brambory s římským kmínem a smaženou cibulkou, nebo jen pečené brambory.

Indické chleby chapati, purí

Tradiční a populární jsou různé druhy moučných placek. Některé, jako chapati, se pečou nasucho, nejběžněji na rozpáleném litinovém plátu, nebo purí placky, které se prozměnu smaží v oleji. Tyto přílohy nejsou příliš vhodné pro pozdější ohřev a mění svou konzistenci. Ve vlhkém prostředí těsto měkne a je „gumové“, při suchém ohřívání placky ztvrdnou. Ideální je příprava na místě konzumace.

Naše nabídka veganského a vegetariánského cateringu, další světové speciality

Skrze světovou gastronomii nabízíme řadu ověřených vegetariánských pokrmů.

Zapečená zelenina, těstoviny, tortily

[klikněte na pokrm pro více informací]

Zapečená zelenina v indickém koření

Velmi lahodná směs zeleniny zapečená v mixu smetany a strouhaného sýru panýru. Do směsi je použité indické, lehce pikantní koření s podmanivou vůní kalinji. Pro vydatnost je možné přidat menší množství těstovin, čímž vzniká plnohodnotné hlavní jídlo.

Zapečené trojbarevné těstoviny s přelivem

Poměrně jednoduché, ale chuťově vždy perfektní a vyhledávané trojbarevné těstoviny s brokolicí a jemně krájenou paprikou. Směs se zapéká ve vaječné melanži s uzeným sýrem a gyros kořením. Přeliv je z drcených rajčat, smažené cibulky, kukuřice.

Zapečené indické Aloo Bhaji

Exklusivní, ale výrazně pracnější luštěninová směs, jejíž základ tvoří širší spektrum surovin. Nejčastěji se používá Toor dal, Urad dal, Moong dal, Chana dal, tedy směs jemnějších luštěnin. Běžněji se potkáváme se směsí červené čočky, žlutého hrachu, munga, bílých fazolek, ječmene či pohanky, někdy i rýže. Vždy jde o to vytvořit až kašovitou strukturu pokrmu do níž je přidán krém z kešu ořechů, mandlí a kokosový krém. Koření je jemně pikantní, doplňující vhodně tuto lahodnou směs. Bohatost pokrmu lze doplnit před podávání smaženou či karamelizovanou cibulkou, na škodu není ani ozdobení kandovanou brusinkou.

Bramborové noky zapečené v boloňské omáčce s veganským nemasem a sýrem

Tato luštěninová směs je výrazná, specifická v mnoha ohledech. Základ tvoří chutné mungo a vetší druh fazolí jako jsou červené či černé. V rajčatové omáčce, která se záměrně dále nezjemňuje vytváří zajímavou chuť takové speciality jako je sušené mango, černá sůl, muškátový oříšek, listy řeckého sena a máty, semena granátového jablka, zelený kardamom, skořice.