Restaurace Diva India Liberec
Vaňurova 13
Liberec
Otevírací doba:
po-pá 11-16h
so-ne: zavřeno
Populární indické pouliční jídlo z rajčatové omáčky, cizrny, hrášku a papriky. Příjemně pikantní, voňavé po hřebíčku, skořici, římském kmínu. Zjemněné trochou kokosového krému. Veganské.
Představte si omáčku, která téměř celá vzniká z rozemletých ořechů. Taková je lahodný a zcela specifická Biryani Shorba. Omáčka sestává z husté kaše vytvořené mletím nabobtnaných ořechů, jemné pasty z praženého sezamu, krémové smetany a malého podílu rajčatového pyré. To samo o sobě vytváří neuvěřitelně chutný základ, který je dále vylepšen speciální směsí koření. Nejosobnější je v ní černý kardamom, jejž nelze s ničím zaměnit. Do omáčky přidáváme smažený sýr panýr, samozřejmě naší vlastní výroby a v páře vařenou směs křupavé zeleniny. Na tuto lahodu je vždy plno.
Tortily pro vás vyrábíme v několika variantách. Oblíbené se staly hlavně: Mexické s fazolovou směsí, jalapeňo, sýrem a paprikou. A hned na druhém místě se umístily Špenátové (80% špenát, 20% fazole) s nekuřecími nugetami a sýrem. Vyrábíme ale i další, například s cibulovo žampionovou směsí, nebo se směsí kořeněných brambor a veganským nemasem.
Indická halva není turecká chalva. Indická halva vzniká pražením krupice na másle. Po změně její struktury se zalije karamelovou melasou, dochutí ovocnou složkou, oříšky, kořením. Halva je lahodná, perfektní, doslova návyková, ale také velmi kalorická.
Velmi netradiční indický dál z červených fazolí a zeleného munga, ochucený směsí koření, v níž je sušené mango, černá sůl, muškátový oříšek, listy řeckého sena a máty, semena granátového jablka, zelený kardamom, skořice, červené čili atd. Středně pálivé [vegan]
V naší restauraci si dáte védské sabdží a pak tradiční indické sabdží. A zatímco védské sabdží je jídlo pokory a duchovního rozjímání, vhodné zejména pro jogíny a klidnou mysl, indické sabdží je plné kořeněné pikantní chuti, zadělané na cibulovém základu, česneku, zázvoru.
Fotografie je pouze ilustrativní, konkrétně jedná se o pikantní mexický guláš s fazolkami, jalapeňo a marinovaným smaženým sojovým nemasem.
Veganské guláše umíme v nepřeberném množství. Výborné jsou na fazolových základech, ale i houbové, například z hlívy ústřičné. Využít umíme jak nemasa Nestlé, tak si připravit vlastní marinádu na sojové nemasa.
Velmi dobrá směs v rajčatovém základu s dominantní chutí kalinji. Směs je lehce pikantní se smaženými žampiony, restovanou paprikou a mrkví. [vegan]
Obrázek je pouze ilustrativní. Jedná se o mangovou kormu s pečenou dýní hokaido.
Kormy jsou širší skupina omáček z rozemleté zeleniny, mandlí či kešu ořechů, kokosového krému (nebo jogurtu), rajčatového protlaku a vhodného koření. Omáčky jsou vždy husté, do mangové varianty se přidává buď mangové pyré nebo čerstvé mango. Pevnou složkou omáčky bývá široké spektrum suroviny, od zeleniny jako jsou fazolky, baby karotka, květák, dýně, kousky manga, až po smažený či marinovaný sýr panýr nebo různé veganské varianty nemasa. Omáčka bývá jak veganská, zjemněná kokosovým krémem, tak i vegetariánská s jogurtem. Chuť je lehce pikantní, zároveň i sladká.
Indické placky chapati vyrábíme tradičním „pouličním“ způsobem na litinovém plejtu. Placka je vyrobená ze speciální ATA chapati mouky, po upečení se natře přepuštěným máslem s trochou česneku, koriandru a soli. Na placky je nejlepší chodit co nejdříve, dokud jsou čerstvé a křupavé. Při delším ohřívání za dodržení HACCP nařízení bohužel „gumoví“.
Fotografie je pouze ilustrativní. Jedná se o védské sabdží na zakysané smetaně s červenou řepou, mrkví, hráškem. Vložené suroviny se mohou lišit podle konkrétního jídelního lístku. Zakysaná smetana se nejčastěji ochutí pouze pěti druhy pepřů, anýzem, koriandrem, hřebíčkem, kardamomem.
Védská sabdží pocházejí z hinduistické tradice a jsou vařena speciální metodou pozvolné tepelné úpravy. Jídla neobsahují organismus obtěžující látky jako jsou česnek, cibule, zázvor. Jsou obětována Krišnovi a působí návykově duchovně 🙂 Ideální pro chvíle po meditaci, józe, nebudou vás obtěžovat rušivými vlivy těžkého či silně kořeněného jídla.
Luštěninový pokrm ze žlutého hrachu s rajčatovou omáčkou a jemně pikantním indickým kořením je vždy chuťově velmi dobrý a každý, kdo má rád kaši ze žlutého hrachu, si na tomto dálu velmi pochutná. Ke směsi se hodí smažená cibulka nebo i čerstvý koriandr. Pokrm je velmi sytý. Doporučovanou přílohou je pak rýže, nebo různé indické placky.
Madras omáčka je chuťově velmi specifická a nezaměnitelná. Její hustá konzistence pochází z bramborového pyré, rozemletých rajčat a kokosového krému. Zvláštní chuť je pak dána především listy a semínkem řeckého sena, muškátovým oříškem, hřebíčkem a dalšími ingrediencemi. Chybět pochopitelně nesmí ani vhodně vybrané chilli. Do omáčky se nejběžněji vkládá vařené vajíčko, nebo vhodná veganská varianta, jako nekuřecí grilované nugety. I přesto, že v jejím základu jsou již použité brambory na vytvoření hustého pyré, hodí se k ní výborně i bramborové přílohy, jako pečené trojhránky. Samozřejmě i rýže, bulgur nebo různé indické placky.
Alu Gobi patří bezesporu mezi nejchutnější indické omáčky. Kořeněná směs se připravuje ručně ve vroucím oleji, postupným přidáváním všech ingrediencí ve správném pořadí. Je to věda, než tato omáčka správně vznikne, aniž by jakékoliv koření v oleji zahořelo, ale odměnou je lahodná omáčka s chutí, která nám připomíná vánoční perník, cukroví, či „kapra načerno“. To všechno v Alu Gobi je 🙂 Do omáčky se jako pevná složka přidává pochopitelně jen ALU – brambor a GOBI – květák.
Fotografie je pouze ilustrativní. Jedná se o védské sabdží na přírodním základu s hořčičným semínkem, kmínem a koriandrem. Vložené suroviny se mohou lišit podle konkrétního jídelního lístku.
Védská sabdží pocházejí z hinduistické tradice a jsou vařena speciální metodou pozvolné tepelné úpravy. Jídla neobsahují organismus obtěžující látky jako jsou česnek, cibule, zázvor. Jsou obětována Krišnovi a působí návykově duchovně 🙂 Ideální pro chvíle po meditaci, józe, nebudou vás obtěžovat rušivými vlivy těžkého či silně kořeněného jídla.
Vždy skvělý pokrm z kvalitní velké cizrny, pikantní rajčatové omáčky zjemněné kokosovým krémem a restovaného kokosu. Omáčka může být zpestřena paprikou. Jemně pikantní, syté, ideální s rýží či kuskusem, nebo s některou přílohou z bramborového těsta (trojhránky, pečené brambory, vařené brambory s římským kmínem, dochucené čerstvým koriandrem.)