Naše nabídka veganského a vegetariánského cateringu, indické speciality

Všechny nabízené pokrmy jsou upravené pro evropský gastronomický standard. Výrazně je snížen podíl nezdravého oleje, ale i míra užití chilli na příjemnou úroveň.

Indické "dály"

Soubor populárních luštěninových směsí, které jsou vydatné a velmi výživné pro vysoký obsah bílkovin v luštěninách.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Daal Masala

Daal Masala je základní luštěninový pokrm nejčastěji ze žlutého hrachu, mírně pikantní rajčatové omáčky a výrazného koření. Pokrm je možné zpestřit najemno krájenou červenou paprikou, čerstvým koriandrem a při podávání se posype smaženou cibulkou.

Daal Makhani

Daal Makhani | Diva IndiaČerná čočka „beluga“ v kombinaci s černou či červenou fazolí, jemně krájená paprika, případně řapíkatý celer, čerstvý koriandr. Lehce pikantní rajčatová omáčka, kterou je možné zjemnit kokosovým krémem, v nepálském pojetí pak smetanou. Díky zajímavé chuti černé čočky se jedná bezesporu o nejznámější „dál“ v indické kuchyni.

Haleem Daal

Exklusivní, ale výrazně pracnější luštěninová směs, jejíž základ tvoří širší spektrum surovin. Nejčastěji se používá Toor dal, Urad dal, Moong dal, Chana dal, tedy směs jemnějších luštěnin. Běžněji se potkáváme se směsí červené čočky, žlutého hrachu, munga, bílých fazolek, ječmene či pohanky, někdy i rýže. Vždy jde o to vytvořit až kašovitou strukturu pokrmu do níž je přidán krém z kešu ořechů, mandlí a kokosový krém. Koření je jemně pikantní, doplňující vhodně tuto lahodnou směs. Bohatost pokrmu lze doplnit před podávání smaženou či karamelizovanou cibulkou, na škodu není ani ozdobení kandovanou brusinkou.

Rajmah Daal

Tato luštěninová směs je výrazná a specifická v mnoha ohledech. Základ tvoří chutné mungo a vetší druh fazolí jako jsou červené či černé. V rajčatové omáčce, která se záměrně dále nezjemňuje vytváří zajímavou chuť takové speciality jako je sušené mango, černá sůl, muškátový oříšek, listy řeckého sena a máty, semena granátového jablka, zelený kardamom, skořice.

Arhar Daal, Masoor Daal, Sambar Daal atd.

Masoor Daal | Diva India

Masoor Daal

Luštěninové směsi jsou v indické kuchyni opravdu populární. Samozřejmě je to jejich vysokým podílem přírodní bílkoviny, která dostatečně nahrazuje tu masitou, ale i chutí samotné suroviny. Každá luštěnina se totiž dá chuťově rozlišit od jiné a každá je specifická „Dály“ je možné vytvářet v různých variantách použitých surovin i omáček. Zajímavé jsou s pečenou paprikou či cuketou, v zázvorové omáčce, v kombinaci s čerstvými bylinkami.

Populární indická "chana", tedy cizrna

Základem u těchto pokrmů je kvalitní „indická“ cizrna, která chutí i velikostí může konkurovat lískovým ořechům.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Chana Masala

Vždy skvělý pokrm z kvalitní cizrna, pikantní rajčatové omáčky a restovaného kokosu. Toto jídlo si dáte v Indii v každé restauraci jako základní populární pokrm.

Pav Bhaji

Pav Bhaji | Diva IndiaTradiční „pouliční“ pokrm, který se v Indii vaří v obrovských kotlích a krmí se jím široké masy lidí. Výživná směs cizrny, hrášku a papriky v pikantní rajčatové omáčce. V místě svého původu se jídlo nechává velmi pálivé a mastné, to však redukujeme pro náš evropský standard, omáčku navíc zjemňujeme kokosovým krémem.

Chana Chaat

Tento pokrm se dá podávat jak teplý, tak studený jako salát. Je tvořen kvalitní cizrnou, restovaným bramborem, paprikou, červenou cibulí, čerstvým koriandrem. V případě teplé varianty se připravuje s menším množstvím rajčatovo jogurtové omáčky.

Husté indické omáčky

Skvělé husté indické omáčky vznikají rozemletím různých druhů zeleniny, zahušťované jsou převážně ořechy, koření se vždy připravuje zvlášť, praží se nasucho, nebo se z něj vytváří olejnaté nasycené roztoky, které v omáčkách krásně drží chuť, aniž by z nich vařením unikla.
Nabízíme omáčky rajčatové, kormy (zeleninové) a světlé ve smetanovém či kokosovém krému.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Rajčatové omáčky

Shahi Paneer / Shahi Masala

Nejzáměnnější čistě rajčatová omáčka je tradičně podávána se sýrem panýrem. Ať už smaženým nebo čerstvým. Omáčka je mírně pikantní, lahodná díky skořici, kardamomu, pravému bobkovému listu a hřebíčku. Tento pokrm nikdy nezklame a pokud panýr navíc marinujeme, jedná se o skutečný gastronomický požitek. Výborná je tato omáčka také s veganskými alternativy k masu, například veganskými nemasové kuličky Garden Gourmet.

Butter Paneer / Butter Masala

Lahodná, máslovo rajčatová omáčka, která je o něco méně pikantní, avšak díky chuti másla, ideálně přepuštěného, je neskutečně jemná, chuťově krémová a příjemná. I když nelze pochopitelně podávat veganům, rozhodně se do ní velmi dobře hodí různé veganské náhražky masa, jako jsou grilované nekuřecí nugetky či nemasové kuličky.

Mushroom Achari

Tento pokrm je výrazný, chutný a velmi nekompromisní. V pikantní, rajčatovo zázvorové omáčce jsou smažené žampiony, pečená paprika a smažená či pečená mrkev. Vzniklá hustá směs je kořeněná výrazněji, navíc díky semínku kalinji má specifické aroma.  

Alu Gobi

Alu Gobi je na rozhraní rajčatových a světlých omáček, v nichž je vysoký podíl rozemletých kešu ořechů. Specifickou a nezaměnitelnou chuť tohoto pokrmu tvoří kardamom, hřebíček, badyán, skořice, fenykl, římský kmín. Často slyšíme, že tato omáčka by se dokonale hodila i na vánoční stůl, přesně pro tyto chutě koření, které si spojujeme nejčastěji s vánočním cukrovím. Do omáčky je přidána pouze zelenina, ideálně vařená v páře, květák a brambor.

Palak Paneer / Palak Curry

Klasický indický špenát vychází především z rajčatového základu do něhož je následně vmíchán v převažujícím množství listový, či drcený špenát, který je možné následně ještě rozmixovat až téměř do pasty. Koření používáme jen v menším množství, aby nezanikla chuť špenátu. Smažený sýr panýr je možné vyměnit za některou z veganských variant jako jsou například veganské nekuřecí grilované kousky, či nemasové kuličky. Výborný je však také se smaženým či pečeným žampionem, pečenou paprikou a uzeným tofu.

Bharwan Mirch

Jednoduše skvělé, efektivní, pleněné papriky v některé z rajčatových omáček, ideálně Shahi Masala či Butter Masala. K náplni paprik lze použít dvou různých a chuťově odlišných variant. Jedna tvoří kořeněný bulgur rozemletý spolu s uzeným tofu, cibulkou a česnekem. Směs je pikantní, výrazná. Druhá varianta je z povařených brambor, sýru panýru, kešu ořechů, brusinek či zlatých rozinek, curry lístků. Směs je lehce sladká, sladce pikantní, chuťově lahodná. Pokrm je výrazně sytý, často nepotřebuje ani přílohu, nebo jen nepatrné množství.

Vindaloo

Indické Vindaloo | Diva IndiaVěhlasné indické vindaloo patří mezi nejpikantnější pokrmy z naší nabídky. Příprava se velmi různí, my používáme osvědčený recept, při němž se připravuje speciální pasta, která vzniká pražením cizrnové mouky, koření a chilli suchou cestou. Do omáčky přidáváme hovězí nemaso a pečenou směs zeleniny jako je paprika, květák, červená cibulka, výborně se hodí křupavá bílá ředkev, rajče a pochopitelně čerstvý koriandr.

Zeleninové kormy

White Korma

Bílá korma je základní zeleninová omáčka, které se často přezdívá „indická svíčková“. Podobnost je ovšem pouze v tom, že základem této omáčky je směs tří druhů zeleniny, která se před rozmixováním restuje v kořeněné olejnaté směsi. Omáčka je hladká, zahuštěná mandlemi, lehce pikantní. Je opravdu lahodná a velmi specifická. Podává se v kombinaci různé zeleniny, jako hrášek, květák, fazolky, baby karotka, ale i marinovaný sýr paneer. Omáčku je možné podávat zjemněnou smetanou, jogurtem, či kokosovým mlékem. Z této kormy se vytváří recepty jako je Gobi Korma, Korma Matar, Korma Phali atd.

Korma

Tmavá korma, nebo prostě jen „korma“ je pokrm mající blíže k rajčatovým omáčkám, neboť je v ní větší podíl rajčatové pasty v poměru k rozemleté zelenině. Koření je výrazně pikantnější než u bílé kormy a ke zjemnění se používá jogurt či smetana. Zvláštní chuť jí pak dodávají kashoori methi, tedy listy řeckého sena.

Mango Methi Curry

Lahodná mangová omáčka, která vychází z receptu tmavé kormy. Přidáno je mangové pyré, nebo ještě lépe plátky čerstvého manga a menší množství vařené červené čočky (Masoor Dal), zahuštěná je kešu ořechy a kokosovým krémem. Do omáčky, která má podobnou konzistenci jako řidší luštěninový dál, se většinou přidává jen restovaná mrkev a plátky manga. Pokrm je sladší, pikantnější, a zaslouženě patří mezi ty nejvyhledávanější mangové omáčky v indické kuchyni.

Mango Masala

Lahodná a populární mangová omáčka vychází ze světlé kormy (White Korma), díky čemuž je jemně pikatní. Z této omáčky vychází celá řada pokrmů dělících se dále podle přidaných surovin. Například Mango Paneer, kdy je do omáčky přidán předem nakládaný čerstvý sýr paneer; Mango Kadhi s hořčičným semínkem a listy curry; Mango Curry s různými druhy zeleniny, například fazolky, lusky cukrového hrachu atd.

Palak Korma

Velmi zajímavá a chuťově delikátní směs světlé kormy a menšího množství špenátu, ať už listového či drceného. Omáčka je krémová, zjemněná jogurtem, lehce pikantní, jen mírně prozrazující obsah špenátu. Nejčastěji se do ní přidává smažený sýr paneer a restované kousky brambor.

Shahi Korma

Tato specialita balancuje mezi kormou a rajčatovou omáčkou. Základ tvoří tmavá korma zjemněná jogurtem, dochucená je pak limetkovou šťávou a medem. Do omáčky jsou přidány celé kešu ořechy, zlaté rozinky a sýr panýr, nejlépe dopředu marinovaný. Můžeme doplnit i vhodnou zeleninu vařenou v páře, jako lusky, hrášek, nebo smaženou či restovanou mrkev. Pokrm je laděný do sladka, přesto je příjemně pikantní a díky limetkové šťávě i chuťově vyrovnaný.

Světlé omáčky

Tikka Masala

Nejznámější a nejpopulárnější omáčka doslova elitní úrovně. Pokud je v jídelníčku Tikka Masala, restaurace vždy praská ve švech. Omáčka patří sice mezi rajčatové základy, ale díky velkému množství pasty z rozemletých kešu ořechů je nakonec světlé barvy. Její populární chuť tvoří zkušenostmi vyvážený poměř koření, zejména hřebíčku, skořice, listů řeckého sena, pravého bobkového listu, kardamomu a dalších. Sýr panýr smažíme a následně marinujeme v kurkumě a soli.

Kadai Paneer

Další z neskutečně dobrých a populárních pokrmů, u nějž specifickou chuť vytváří zasucha pražené koření, kashoori methi a hlavně pak smažené cibulové floky a restovaná paprika. Omáčka je zjemněná smetanou, zahuštěná kešu ořechy, je pikantní, voňavá po kurkumě a opravdu neskutečně lahodná. Sýr panýr se přidává čerstvý a omáčka se s ním nechá provařit, aby změkl, zvláčněl a zároveň dokončil zahuštění celého pokrmu.

Biryani Shorba

Tento pokrm je specialitou naší kuchyně a patrně jej v žádné jiné restauraci nenaleznete. Biryani koření, jemuž chuťově dominuje černý kardamom, se obvykle používá pro přípravu rýže, respektive směsi rýže a zeleniny. V našem podání však vzniká jedna z nejlahodnějších hustých omáček, tvořená pastou z praženého sezamu, kokosu a arašíd, zjemněná smetanou. Přidán je smažený sýr panýr a v páře vařená směs zeleniny (květák, brokolice, mrkev, cukrové lusky). Tento pokrm je nezaměnitelný, chuťově i konzistenčně specifický a vřele jej lze doporučit.

Madras Curry

Velmi specifický pokrm, jež by šlo zařadit i mezi kormy či rajčatové omáčky, neboť základem jeho husté omáčky je bramborové pyré, kokosový krém a do třetice rajčatová pasta. Omáčka je žlutá, až nahnědlá, pikantní, specifické nezaměnitelné chuti, kterou tvoří listy a semínko řeckého sena, dále pak muškátový oříšek, hřebíček, kardamom, koriandr, římský kmín a další. Výbornou pevnou složkou ve vegetariánské verzi je vařené vajíčko rozkrojené napůl, veganská verze je pak výtečná s veganskými nemasovými nugetkami.

Jídlo pro Vaši duši, védská sabdží

V naší restauraci nabízíme pravá védská sabdží, včetně poctivého obřadu prasádam, tedy obětiny Višnu. Tato jídla se drží védské tradice, díky čemuž jsou velmi vhodná pro všechny lidi zabývající se meditací, jógou, duchovním rozjímáním. Neobsahují totiž žádné rušivé elementy, jako je cibule, česnek či houby. Jídla se při přípravě neochutnávají, koření se specifickým závarem, čonsem, a představují zvláštní profil gastronomie srovnatelné s Parve (Kosher) stravou či Halal.

Védská sabdží

Védská sabdží lze uvařit v nesčetné kombinaci variant od ryze indických, po atypické, ale přesto dodržující standard pro prasádam, například pečenou kapustu v jogurtové omáčce se směsí lahodného koření. Právě koření, jeho zajímavé pojetí a lahodný celek pak tvoří to hlavní, co v sabdží musí dominovat. Proto nabízíme jen základní přehled pro dokreslení vaší představy.

Sabdží na přírodním základu

U všech sabdží je ve hře jakákoliv kombinace surovin, tedy zeleniny, ale i ořechů. Výborně fungují kešu ořechy pražené v oleji, následně kořeněný závar, a v tomto základu postupně a pozvolna vařená zelenina jako batáty, mrkev, fazolky, paprika atd. Možné je použít i netradičních směsí, jako smažená mrkev, paprika a hrášek, kořeněný závar vytvořit pouze z koriandru, anýzu, kurkumy, asafoetidy, omáčku ladit na přírodní styl do sladkokysela. To množství variant je opravdu nepřeberné, stejně tak i kořeněných čonsů. Jídlo musí být vždy chutné, voňavé.

Sabdží v pyré

Batátové pyré s panýrem | Diva India

Batátové pyré s panýrem

Sabdží vařená v pyré jsou naší specialitou. Osvědčilo se nám buď batátové pyré nebo mrkvové, případně dýňové. Dobré je udržet použití smetany, neboť díky ní se pyré se zeleninou vyšlehá jak má, nicméně i veganská varianta s kvalitním kokosovým krémem funguje také. Vzniklá hustá, velmi lahodná kořeněná omáčka, respektive pyré, je pak obohacena zeleninou vařenou v páře a třeba i marinovaným sýrem panýrem. Opravdu výtečné, i když pikantnější, je použití biryani koření s černým kardamomem.

Sabdží ve smetaně či jogurtu

Sabdží | Diva India

Zakysaná smetana, červená řepa

Smetana a jogurt patří neodmyslitelně k indické kuchyni a bohatšímu slavnostnějšímu podání pokrmů. Sabdží se vaří nejprve jako přírodní, smetana či jogurt se podává závěrem, aby nedošlo ke sražení mléčné bílkoviny a jídlo zůstalo krémové. A protože smetana dává prostor k různým experimentům, zejména v našich evropských rovinách, je nasnadě, že jedno z nejpopulárnějších sabdží, které připravujeme, je pečená růžičková kapusta, smažený brambor a hrášek v zakysané smetaně. Kořeněné koriandrem, anýzem, pěti druhy pepře a kurkumou je neskutečně dobré, i když poněkud netradiční.

Sabdží v kokosovém krému

Veganská krémová sabdží nabízejí díky kokosovému mléku prostor pro vytváření jídel podobných thajské kuchyni, což jistě nikoho neurazí. Žluté thajské či indické curry, kvalitní kokosový krém, v páře vařené fazolky, paprika, batáty, kešu oříšky, to je jedno z našich nejprodávanějších sabdží v kokosovém krému.

Další neindické speciality z naší nabídky

Skrze světovou gastronomii nabízíme řadu ověřených vegetariánských pokrmů, vytváříme ale i mnohé nové, které se lépe hodí k našim chuťovým preferencím. Nabízíme tak různé houbové speciality, jako zapečenou hlívu ústřičnou v indickém sosu, která je v naší restauraci vždy vyprodána, umíme i výtečné guláše, jedním z největších trháků jsou u nás vždy mexické tortilly. CO je libo, připravíme.

Zapečené indické Aloo Bhaji

V běžné indické receptuře se potkáte s pokrmem Aloo Bhaji, který je další směsí zeleniny, konkrétně brambor, papriky, cibulky. Protože se jedná o tisícátou první směs, skoro až k nerozeznání od těch předešlých, zapojili jsme našeho evropského gurmána a pokrm poupravili blíže k nám známým francouzským bramborám. Zapečené plátky brambor, brokolice, červená paprika, další vrstva brambor, uzený sýr, smetana a indické koření, jemuž dominuje chuť semínek Kalinji. Vzniká tím neskutečně výborné jídlo a ideálně s přelivem z mangové kormy je vždy vyprodané.

Pečená hlíva ústřičná v indické omáčce

Pečená hlíva na indický způsob | Diva IndiaDalší ze specialit naší kuchyně jsou různě upravené houby s čímž si indická kuchyně neumí moc poradit, nicméně my v Evropě máme houby velmi rádi a tak je nasnadě i jejich příprava do vhodných indických omáček. Hlíva ústřičná je jedna z nejzdravějších hub, která vás nepřestane překvapovat. My ji připravujeme pečenou s paprikou, červenou cibulkou, čerstvým rajčetem. Před dopečením ji zalijeme výtečným sosem z většího množství kokosového krému, rajčat, zázvoru. Jemně pikantní pokrm nakonec posypeme čerstvým koriandrem.

Zapečená zelenina v indickém koření

Zapečená zelenina | Diva IndiaIndické koření se výborně hodí i k různým vaječným specialitám. Naše restaurace se sice snaží zpracování vajec vyhýbat, přesto můžeme některé speciality nabídnout. Jednou z nich je zapečená zelenina ve vaječno smetanové melanži, podávaná s přelivem z korma omáčky.

Zapečené trojbarevné těstoviny s přelivem

Poměrně jednoduché, ale chuťově vždy perfektní a vyhledávané trojbarevné těstoviny s brokolicí a jemně krájenou paprikou. Směs se zapéká ve vaječné melanži s uzeným sýrem a gyros kořením. Přeliv je z drcených rajčat, smažené cibulky, kukuřice.

Mexické tortilly

Život je plný paradoxů, a tak v naší indické restauraci máme nejvíce strávníků právě na mexické tortilly. Když se sejdou na jídelním lístku s mangovou indickou omáčkou, vzniká u pultu až nepříjemná tlačenice. Tortilly obvykle plníme hustou pikantnější směsí rozemletých luštěnin, paprikou a uzeným sýrem. Přidáváme k nim ještě přeliv z okořeněné zakysané smetany s nadrobno krájenou šalotkou.

Mexický guláš

Guláše umíme připravit na různé způsoby, většinou si dáme práci a marinujeme si své vlastní sojové nemaso, které se následně smaží a přidává do omáčky. Takto připravené nemaso si strávníci vždy pochvalují. Alternativa – velmi drahá – je použití veganského hovězího nemasa. I to je velmi realistické a chutné. Samotné omáčky pak umíme připravit na indickém základu, houbovém, s originální tabasco omáčkou, prostě jak je libo. Pečená paprika, červená cibulka, přiložit kyselou okurku, člověk by až nevěřil, kolik parády to umí vytvořit.

Originální Tabasco guláš

Guláše umíme připravit na různé způsoby, většinou si dáme práci a marinujeme si své vlastní sojové nemaso, které se následně smaží a přidává do omáčky. Takto připravené nemaso si strávníci vždy pochvalují. Alternativa – velmi drahá – je použití veganského hovězího nemasa. I to je velmi realistické a chutné. Samotné omáčky pak umíme připravit na indickém základu, houbovém, s originální tabasco omáčkou, prostě jak je libo. Pečená paprika, červená cibulka, přiložit kyselou okurku, člověk by až nevěřil, kolik parády to umí vytvořit.

Houbový guláš

Guláše umíme připravit na různé způsoby, většinou si dáme práci a marinujeme si své vlastní sojové nemaso, které se následně smaží a přidává do omáčky. Takto připravené nemaso si strávníci vždy pochvalují. Alternativa – velmi drahá – je použití veganského hovězího nemasa. I to je velmi realistické a chutné. Samotné omáčky pak umíme připravit na indickém základu, houbovém, s originální tabasco omáčkou, prostě jak je libo. Pečená paprika, červená cibulka, přiložit kyselou okurku, člověk by až nevěřil, kolik parády to umí vytvořit.

Katův šleh

Veganský katův šleh | Diva IndiaČlověk by až nevěřil, jak se toto tradiční české jídlo, pikantní a specifické chuti, dobře podává. Připravujeme ho zcela běžně, jen namísto vepřového masa použijeme to veganské, pak přijde na řadu cibulka, paprika, kyselá okurka, spousta rajčat a trocha protlaku. Kdo si na toto jídlo k nám zajde, vždy si ho pochvaluje. S pečeným americkým bramborem je nepřekonatelné.

Thajské Curry

Thajské Green Curry | Diva India

Thajské Green Curry

Thajská Curry umíme opravdu v nepřeberném množství variant. Od jemného žlutého curry, červeného, až po nejpikantnější zelené. Samozřejmostí jsou oblíbené Massaman Curry či Panang Curry. Smažené tofu, čerstvá zelenina a bazalka.

Smažené speciality a přílohy

K indické kuchyni neodmyslitelně patří smažené pokrmy a moučné chleby, respektive různé druhy placek. Vhodné jsou jako příloha, ale i hlavní jídlo s chutným dipem. Většina těchto smažených nebo nasucho pečených pokrmů není vhodná pro pozdější ohřev a musí se podívat čerstvá. Výjimku tvoří jen těsta na bramborovém základu. V případě zájmu o tyto přílohy nás prosím raději osobně kontaktujte.

[klikněte na pokrm pro více informací]

Kofty

Zeleninové kofty jsou vždy populární specialitou, která je pikantní, křupavá, často se přidávají jako doplňek hostiny, ale mnozí jej mají rádi i jako přílohu k lehčímu sabdží, neboť velmi dobře zasytí. Nejčastější variantou jsou zelné, zelno-mrkvové, z červené řepy, špenátovo-panýrové, ale i bramborové.

Samosy

Samosy jsou v běžných restauracích nabízeny nejčastěji jako mražený polotovar, který se pouze vhodí do fritézy. My touto cestou nejdeme, protože se jedná o pokrm, který je sice pracný, ale ručně vyráběné dokážou neuvěřitelně překvapit kulinářskými možnostmi. Těsto lze připravit buď jako chlebovo celozrnné, nebo máslové, které je častější. Samosové kapsy lze vyrobit o různé velikosti, buď jako menší lahůdky k dipu či větší plněné pikantní směsí, sýrem, olivou a ty jsou pak dostatečné jako samostatný pokrm.

Pakory, pakorové špízy

Pakory jsou nejčastěji viditelné ve formě zeleniny namáčené v těstíčku a následně smažené. Těsto je lahodně kořeněné, dominuje mu chuť semínka kalonjee, koriandru a kurkumy. Pakory ovšem nabízí obrovské množství kulinářských variant. Velmi dobré jsou plátky cukety, které k sobě lepíme kořeněnou směsí tofu. Další varianty této výborné speciality se jen nabízejí, jako například špízy tvořené z různé zeleniny, obalené v těstě a smažené. Podávat je lze s lahodným dipem, například ze zakysané smetany okořeněné srirachou či tabaskem s jemně sekanou cibulkou. Případně některým tradičnějších indickým curry dipem z jogurtu a směsi kořeněného oleje.

Pakorová hnízdečka

Pakorové špízy jsou výbornou variantou oblíbených pakor. Špíz tvoří zelenina

Pakorový chléb

Pakorové chleby vznikly v Evropě jako zvláštní náhrada za pleněné samosy. Mezi dva menší krajíce chleba se vetře vhodná, chuťově výraznější náplň a následně je chléb obalen v těstě a usmažen. Chleby jsou pak velmi syté a dostatečné i jako hlavní pokrm jen s vhodným dipem.

Rýže, bulgur, kuskus

K indické stravě patří neodmyslitelně kvalitní ráže basmati. Ta je ovšem druhově a chuťově velmi různorodá a vyžaduje vhodný výběr. Příprava je možná od veganské po velmi lahodné pražení rýže v másle.

Kuskus je tradiční marocká specialita a je mnohdy vhodný i jako samotný pokrm. Originální kuskus je zlatavě žlutý, ten prodávaný v Evropě je téměř bílý, vyrobený z běžné pšenice, a je chuťově mdlý. Opět je třeba vhodně volit výběr základní suroviny.

Bulgur je vhodný jako náhrada kuskusu, je chuťově výtečný a často se při vaření přidává vhodné koření.

Přílohy z brambor

Z bramborového těsta můžeme nabídnout různé pečené trojhránky, ale i placky. K mnoho jídlům se výborně hodí i vařený brambor, šťouchané brambory s římským kmínem a smaženou cibulkou, nebo jen pečené brambory.

Indické chleby chapati, purí

Tradiční a populární jsou různé druhy moučných placek. Některé, jako chapati, se pečou nasucho, nejběžněji na rozpáleném litinovém plátu, nebo purí placky, které se prozměnu smaží v oleji. Tyto přílohy nejsou příliš vhodné pro pozdější ohřev a mění svou konzistenci. Ve vlhkém prostředí těsto měkne a je „gumové“, při suchém ohřívání placky ztvrdnou. Ideální je příprava na místě konzumace.